Anmeldelse af The Game Changers – en dokumentar som vil ændre spillets regler

Er det muligt at være succesfuld atlet på højt niveau og samtidig spise 100% plantebaseret? Er kød nødvendigt for at få protein, styrke og et optimalt helbred?

Du vil uden tvivl komme til at høre om den nye dokumentar The Game Changers, som er produceret af James Cameron (som nogle nok vil huske fra film som Titanic og Avatar), instrueret af den Oscar-vindende instruktør Louie Psihoyos, og som omhandler verdensstjerner fra atletikkens verden som Arnold Schwarzenegger, Patrik Baboumian, Tia Blanco med flere. Dokumentaren er allerede blevet omtalt som ”den bedste dokumentar om sundhed hidtil”, ”den ultimative myteknuser” og som ”en film, der vil ændre din opfattelse af kød”. Da vi på en filmfestival fik mulighed for at overvære premieren, før filmen lander i biograferne, kunne vi umuligt holde os tilbage, så her kommer lidt om filmen.     

Filmen tager fat en af de største misforståelser indenfor ernæring i sportens verden – at det er nødvendigt at få animalsk protein for at kunne opbygge styrke. Hvad mange mennesker ikke ved, ja så stammer protein i animalske kilder faktisk oprindeligt fra planter. Al protein stammer fra planter! Køer, grise og kyllinger er blot formidlere. Så hvad angår det at kunne opnå den nødvendige mængde protein, kan planter være fremragende kilder. F.eks. indeholder blot en halv kop linser mere protein end 85 gram magert oksekød eller tre store æg.

Protein er vigtigt, men lige så vigtigt er det, hvorledes proteinet ”leveres”. For når du spiser protein, indtager du ikke kun selve proteinet, men også de øvrige næringsstoffer, som indgår i ”pakken”. Animalske kilder har tendens til at være ledsaget af mættet fedt, kolesterol og andre proinflammatoriske agenter, som eksempelvis heme-jern og trimethylaminoxid (TMAO). Når vi indtager animalske fødevarer, ændrer det tarmfloraen, og de arter, som fremmer inflammation, får overtaget. Dette resulterer i både øget irritation i tarmen og forsinket helbredelse og restitution af kroppen.

Og restitution er netop altafgørende, når du dyrker sport. Jo hurtigere din krop kan restituere, jo længere kan du gå ved den efterfølgende træning og derved opbygge styrke, modstandskraft og udholdenhed. Spørgsmålet er så bare, hvilken ”pakke” der er den optimale at levere proteinet i, når opgaven er at opnå hurtig helbredelse og restitution af kroppen?

Hvis du spiser plantebaseret, ledsages proteinet af antioxidanter, fytokemikalier, mineraler og vitaminer. Dette vil reducere inflammationen i din krop, optimere din tarmflora og blodforsyning og på sigt maksimere din præstation. Det er ikke kun de såkaldte superfoods som gojibær og lignende, men faktisk alle planter som i langt højere grad end de animalske fødevarer fungerer antiinflammatorisk. I gennemsnit indeholder plantebaserede fødevarer 64 gange så mange antioxidanter som kød, fisk, æg og mejeriprodukter. Den mad, du indtager, kan altså have stor betydning for ikke blot din krops restitutionsproces, men også have indflydelse på, hvor godt du præsterer.

Der er direkte sammenhæng mellem et måltid og din endotelfunktion. Endotelium er et lag af celler, som dækker blodkarrernes inderside, og som regulerer blodets flow rundt i kroppen. Det registrerer, når en bestemt gruppe muskler eller organer har brug for mere blod og åbner op, når det er nødvendigt. Hvis endotelium’et svækkes eller skades, kan det ikke åbne op for blodets flow i tilstrækkelig grad. Og dette svækker præstationen.  
I filmen udsættes tre amerikanske fodboldspillere fra Miami Dolphins for et eksperiment. De skal alle indtage to måltider to dage i træk. Hver spiller får en forskellig burrito på dag 1 – den ene får en burrito med oksekød, den anden en burrito med kylling og den tredje, som har været veganer i 4 år, får en burrito med bønner og avokado, så både protein og fedt kommer fra en plantebaseret kilde. På dag 2 får alle tre fodboldspillere en plantebaseret burrito. To timer efter hvert måltid udtages en blodprøve for at kunne sammenligne, hvordan deres blodplasma ser ud. Hvis plasmaen er klar, er det ensbetydende med, at der ikke er særlig meget fedt i blodet, og at endotelium’et med stor sandsynlighed fungerer godt. Du kan sikkert allerede gætte resultatet. Den fodboldspiller, som fik burritos med bønner begge dage, havde en klar og næsten gennemsigtig blodplasma begge dage. De to fodboldspillere som fik kød på dag 1 havde en mere sløret plasma, hvorimod der er en markant forskel på dag 1 og 2. På dag 2 er deres plasma renset. Dette eksperiment illustrerer, hvad der cirkulerer i dit blod efter et måltid, og denne effekt kan faktisk vare op til 6-7 timer. Forestil dig nu, at du spiser æg til morgenmad, kylling til frokost og oksekød til aften. I dette tilfælde vil dit blod være konstant sløret og evnen til at præstere optimalt konstant svækket.

Undersøgelser viser, at planter har den modsatte effekt – de forbedrer endotelfunktionen og øger blodets gennemstrømning. Plantebaseret kost vil optimere væksten af blodkar i de beskadigede væv og fremme produktionen af nyt væv i sener og muskler, stimulere immunsystemet og bekæmpe infektioner. Så på stort set alle niveauer kan den rette kost fremskynde en atlets restitution efter en fysisk skade.     

Dr Dean Ornish forklarer, at de selvsamme biologiske mekanismer, som har indflydelse på præstation, også har en mere overordnet effekt på vores generelle helbred. Det er nemlig de samme kroniske underliggende mekanismer – kronisk inflammation, oxidativ stress og en svækket endotelfunktion. Når du spiser animalske produkter, skaber det mættede fedt og kolesterolen ”plak” i dine arterier. Foruden at skade og indskrænke arterierne, svækker denne plak også blodets flow, hvilket er det, som er forløber for hjertekarsygdomme. Af biokemiske årsager ville det være meget bedre for os at undgå de animalske produkter i vores kost. Heme-jern er bare ét eksempel. Vi opfatter typisk jern som noget positivt. Men heme-jern stammer fra animalske kilder (fx rødt kød, fjerkræ) og undersøgelser har vist, at et højt heme-jern indtag er forbundet med øget risiko for koronararteriesygdomme, især slagtilfælde blandt mænd. Der er til gengæld ingen negative virkninger forbundet med ikke-heme-jern, som er den fremherskende type jern i plantebaserede kilder. At spise planter forebygger altså ikke kun hjertekarsygdomme, men kan tilmed bidrage til at vende en udvikling. Undersøgelser viser, at indenfor kun et år, vil selv alvorligt tilstoppede arterier blive mindre tilstoppede. 

Filmen fortsætter med at vise skræmmende ligheder med det forløb, tobaksindustrien har været igennem i det seneste århundrede. Først så sent som i starten af 70’erne blev cigaretter endegyldigt bandlyst fra sportsudsendelser, og først på dette tidspunkt opstod konsensus omkring at rygning er årsag til lungekræft. Indtil da, blev atleter brugt til at markedsføre cigaretmærker. Ja selv læger blev brugt til at reklamere for cigaretter! For slet ikke at tale om de af tobaksindustrien finansierede studier som gjorde alt for at skjule tobakkens farlige helbredsmæssige konsekvenser.

Kun få år efter, at tobaksindustrien blev straffet, tog fødevareindustrien over og spiller nu det samme spil – blot med andre produkter og en ny generation af atleter, bestukne ernæringseksperter og karismatiske talsmænd. Forestil dig, at kød om 40 år vil være lige så udskældt, hvad angår de helbredsmæssige effekter, som cigaretter er i dag. Vi er i gang med at gennemleve samme scenarie: læger og organisationer slører facts og undersøgelser, som afslører, hvor skadelige animalske fødevarer kan være for vores helbred, fx for visse typer kræft. Det er nemt at skabe forvirring og tvivl i befolkningen omkring videnskabens mange svar, som stritter i mange retninger. Det fungerer godt for både industrien og medierne at give os en ny historie omkring kost hver eneste dag.

Til trods for forvirringen, er der rent faktisk global konsensus, hvad angår de grundlæggende råd omkring en sund kost. Hver eneste gang, i enhver befolkning, i enhver undersøgelse slås det fast, at det sundeste er en kost baseret på planter og ikke-forarbejdet mad. Så hvorfor tvivler vi stadig og forsøger at argumentere imod?

Det er ikke en alt-eller-intet-tilgang. Det er en længere proces at komme til at spise mere plantebaseret. Begynd med et enkelt plantebaseret måltid en aften om ugen og tilføj herefter flere måltider.

Læs her hvordan Simple Feast kan hjælpe dig!

26.02 2018