Er økologisk bedre?

Står du nogensinde i supermarkedet og overvejer, om det kan betale sig at gå efter den økologiske løsning? Er det sundere eller bedre for miljøet, eller måske begge dele? Herunder kan vi hjælpe dig med at blive klogere, så du kan træffe et velinformeret valg.

Hvad er økologi?
Tanken bag økologi er at fremme bæredygtighed og anvende så få kemikalier som overhovedet muligt. Derudover skal råvarer produceres med tanke på vores jord, vand og bibeholde biodiversiteten i dyrelivet og naturen omkring os. Det gør man blandt andet ved at anvende naturlige og uskadelige alternativer til pesticider og andre giftstoffer, når man skal befrugte jorden. Ligeledes får dyr på økologiske landbrug, ikke antibiotika eller væksthormoner, og de får desuden lov til at opholde sig i mere naturlige, frie forhold.

Det betyder samtidig, at produktionsprocessen af råvarer er mere transparent for dig som forbruger. Økologiske råvarer er tætregulerede. Landmændene skal følge strenge regler for at leve op til økologistandarder, og dermed sikre dem. Alle økologiske landbrug og fødevarevirksomheder inspiceres mindst én gang om året, og kravene til mærkning af økologiske fødevarer er fastlagt efter europæisk lovgivning.

Er der sundhedsfordele ved at vælge økologisk?
Økologiske frugter og grøntsager indeholder en større mængde antioxidanter sammenlignet med de konventionelle alternativer. Det skyldes blandt andet, at økologisk producerede råvarer har længere tid til at modne naturligt, hvorimod frugt og grønt på konventionelle gårde får store doser af syntetiske kvælstofgødninger for at fremskynde vækst og modningsprocessen. Det afleder flere planteressourcer til vækst frem for forsvar, fordi planterne har brug for at modnes i kortere tid. Det er dog temmelig vigtigt at give planter nok tid til at opbygge et forsvar ved at blive udsat for rovdyr og UV-stråler, da det er det, der får planterne til at producere antioxidanter, så de kan beskytte sig selv mod ”fare” fra omverdenen. Og det samme gælder for os mennesker. Når vi spiser frugter og grøntsager, der indeholder mange antioxidanter, er de med til at beskytte vores helbred. Antioxidanter hjælper med at mindske skadelige virkninger af frie radikaler, som vi udsættes for hver dag, som kommer fra luften, det vand vi bruger, medicin og mad. Frie radikaler kan svække dit immunforsvar og er forbundet med flere sygdomme som hjertesygdomme og kræft. Økologiske produkter kan derfor betragtes som 20 til 40 procent sundere på grund af de forhøjede antioxidantniveauer.

At vælge økologisk er også en nem vej til at undgå en række skadelige kemikalier. For eksempel indeholder konventionelt producerede råvarer mængde af cadmium, som, sammen med kviksølv og bly, er et af tre giftige tungmetaller i fødevareforsyningen.

Forskere diskuterer desuden stadig potentielle skadelige virkninger af pesticider og antibiotiske rester såsom kræft, diabetes og parkinsons sygdom. Så hvorfor ikke gå efter forsigtighedsprincippet, mens undersøgelserne stadig er i gang i stedet for at acceptere nogen risiko?

23.11 2017