Farvel til kødet

1985. Jeg var 9 år gammel, da Michael Jackson og Lionel Richie skrev We Are the World. Sangen bragede ud af højtalerne i mit hippiebarndomshjem, mens de politiske diskussioner gik højt blandt de voksne og skoene fløj imod fjernsynet i uenighed med debattøren på DR. Det var dengang der kun var én TV-kanal herhjemme. Det var dengang far tog os med til demonstration på Christiansborg, hvis der var ting, som skulle forandres. Det var dengang jeg stadig boede på en frugtplantage på landet og mor altid var på jagt efter økologiske og biodynamiske produkter

Dengang døde de fleste mennesker i verden af sult, fordi de ikke kunne få mad på bordet. Verden var ulige. Det er verden stadig, men i dag dør de fleste mennesker i verden ikke af sult, men af unødvendige livstilssygdomme forårsaget af for meget og forkert mad. Ifølge Worldwatch Institute er konsekvenserne af vestlige madvaner er den ubetinget største klimaudfordring, og spørger man FN, er det i top 2. I 1985 betalte den tredje verden prisen alene. I dag betaler vi i Vesten delvist selv prisen med et forkortet liv, mens verden bliver ramt af klimakatastrofe efter klimakatastrofe.

Vi startede oprindeligt Simple Feast for at inspirere til at lave mere mad i hjemmet, fordi et måltid delt med familie eller venner måske er det mest urmenneskelige, vi har, og fordi det er den mest afgørende handling for din sundhed igennem livet. Udfordringen er bare, at vi har mindre og mindre tid til at lave mad. Før jul sidste år besluttede vi derfor at lave maden for dig til de dage, hvor du ikke selv har tid. Vi var bange. Jeg var bange. Bange for at gå planken ud. Derfor var kun én ret ud af fire vegetarisk, mens der var max. 20 % kød i vores andre retter. Vi tænkte: ”hvis bare vi kan flytte os fra 50 % til 20 % kød, ville det være bedre for vores sundhed og vores verden”. Vi var som sagt bange.

Vi vidste imidlertid godt, hvilken mad vi burde lave. Vi havde læst alt for meget til ikke at vide bedre. Bøger som Hvordan du undgår at dø af Michael Greger og film som Cowspiracy havde for længst gjort et enormt indtryk på os. Det samme havde samtaler med førende læger og ernæringseksperter og hundredvis af veldokumenterede studier, offentliggjort i de bedste internationale medicinske publikationer, samt klimarapport efter klimarapport. Vi vidste, at en plantefokuseret kost ville gøre kål på de fleste livsstilssygdomme i verden og samtidig nedbringe vores eget klimaaftryk fra maden med 60-80 % – alt efter beregningsprincipper. Vi vidste, at produktionen af et kg oksekød koster 15.000 liter vand, svarende til 250 brusebade, mens det kun koster ca. 250 liter vand at producere et kg gulerødder. Vi vidste, at et skifte til en plantefokuseret kost – denne ene hverdagshandling i sig selv – har potentialet til at være vores generations største bidrag til os selv og til kommende generationer.

Vi er stadig bange, men vi kan ikke længere lyve for os selv, og vi er ikke længere i tvivl. Fra 1. november siger vi farvel til kødet og velkommen til en eksplosiv verden af planter og smag. Bag gryderne står Rasmus Kliim og Anders Vald, som har åbnet Michelin-restauranter i ind- og udland og stået for produktudviklingen hos bl.a. Løgismose og Claus Meyer. De står på skuldrene af en række koryfæer i den danske og internationale gourmetverden. De er voldsomt begejstrede for at slippe planterne og smagen fri og kan ikke vente med at servere mad for jer til de kødfrie dage. Hverdagsmad på en ny og anderledes måde.

Vi har sat dem sammen med ernæringseksperter og teknologifanatikere. Kort sagt, resten af teamet bag Simple Feast. Vi er madentusiaster fra syv lande samlet om én mission: at få planterne til at optage den centrale plads på vores fælles menukort. Vi er drevet af at gøre livet bedre for dig, for dine børn og for vores fælles planet. Smagen står i centrum uden kompromisser – naturligvis 100 % økologisk – men også uden tilsætningsstoffer, uden antibiotika, uden konserveringsmidler og pakket ind i bæredygtigt, komposterbart materiale fra inderst til yderst. Vi er på en rejse ind i planternes og smagens forunderlige verden. Vi kommer til at lave fejlskud, men når vi gør, håber vi I vil hjælpe os til at blive endnu bedre. Vi håber, I vil være med til at skabe denne rejse og give os feedback – gerne kritisk, men frem for alt ærlig.

Der kommer et tidspunkt i enhver generation, hvor vi er nødt til at handle. Den tid er nu. Michael Jackson og Lionel Richie havde ret. Vi kan forandre verden, du og jeg. Vi har kun et liv og kun én verden. Det her er vores kamp, vores tid, vores bidrag. Lad os gøre vores bedste, sammen.

 

På vegne af Simple Feast-teamet, fra hjertet til dig,

Jakob Jønck,

Co-founder og CEO, Simple Feast

23.10 2017