Fem tips til at reducere dit kødforbrug

Vi har tidligere skrevet om fordelene ved en plantebaseret kost. Mens der er mange grunde til at reducere indtaget af kød, uanset om det er af miljømæssige eller helbredsmæssige årsager, kan det være skræmmende og for nogen opfattes som meget besværligt at lave en så radikal ændring i kosten. Den bedste løsning for de fleste er ikke at fjerne kød fra kosten fuldstændigt, men i stedet lige så stille begynde at spise mindre kød og samtidig udforske grøntsagernes alsidige verden.

Her er 5 simple tips som kan hjælpe dig i gang:

1. Indfør én kødfri dag om ugen

Når man skal forsøge at spise mindre kød eller undvære kød helt, hjælper det ofte at planlægge mindst en dag om ugen, hvor du udelader kød fra dine måltider. Denne metode er den perfekte mulighed for at vende dig selv til at spise alternativer til kødet og teste nye vegetariske opskrifter.

2. Bliv inspireret

Der er mange måder, man kan blive inspireret på. Køb en vegetarisk kogebog, søg på nettet efter vegetariske opskrifter eller spis på en vegetarisk restaurant. Du synes måske, at det er svært at forestille sig et måltid uden kød, men der en masse inspirationskilder, som du kan benytte dig af for at få information og et helt nyt perspektiv på at lave mad med grøntsager.

3. Gør planten til stjernen af retten
Hvis du ikke vil skifte til vegetar i et hug, kan du prøve at reducere dit kødindtag ved at lægge mere vægt på grøntsagerne i de retter, du laver. Læg noget ekstra kærlighed i at forberede grøntsager i stedet for blot at se dem som tilbehør. Ved at være lidt kreativ med dine grøntsager, vil du hurtigt finde ud af, at du ikke behøver at finde metoder til at erstatte kødet. Derimod kan du lave vegetariske opskrifter på en sådan måde, at du slet ikke vil komme til at savne kødet.

4. Sæt realistiske mål
Sæt realistiske mål for dig selv, især hvis du er vant til at spise kød ofte. Det er ikke let at udfase kød fuldstændig fra menuen fra den ene dag til den anden, og for nogen vil det især give mere mening blot at udfase kategorier af kød gradvist. Du kunne eksempelvis begynde med at lade være med at spise rødt kød og herefter fortsætte med andre typer af kød. Du kan også prøve at spise vegetarisk i en enkel uge. Du vil højst sandsynligt opleve, at det slet ikke er så besværligt.

5. Forberedelsen er nøglen bag
Vi anbefaler, at du planlægger dine måltider. På den måde undgår du først og fremmest de mindre gode sidste-øjebliks-beslutninger. For at undgå at være ude i sidste øjeblik er det en god idé at planlægge dine måltider i god tid. En stor del af forberedelsen er at finde opskrifter og få inspiration gennem diverse kogebøger med lækre alternativer til kød. Jo mere forberedt du er, jo mindre sandsynligt er det, at du vil blive fristet af at ty til eksempelvis junkfood.

01.10 2017