Kan børn spise en plantebaseret kost?

Efterhånden som fordelene ved at udelukke eller reducere indtaget af kød og andre animalske produkter i kosten viser sig, kigger flere og flere mennesker i retning af en mere plantebaseret kost – det være sig vegansk, vegetarisk eller flexitarisk. Men når det kommer til børnene, tøver mange forældre med at indføre en 100% vegansk kost. For er det nu helt sikkert for børnene også? Hvad skal man være opmærksom på?
Da vi selvfølgelig ønsker at give jer den bedste rådgivning, har vi inviteret klinisk diætist og medforfatter til bogen ‘Den plantebaserede kostMaria Felding ind til en snak om hendes viden og tanker inden for området.

Er en vegansk kost sund for børn?
Det kan den i hvert fald sagtens være. I Danmark anbefaler myndighederne ikke vegansk kost til småbørn under 2 år, men i lande som Sverige, Norge og USA mener myndighederne, at en hensigtsmæssigt tilrettelagt vegansk kost også kan være egnet til spædbørn og småbørn. Det kræver dog, at forældrene sætter sig ind, hvad en “hensigtsmæssig vegansk kost” er.

De første 1000 dage af barnets liv er af afgørende betydning for dets udvikling, så her kan mangel på næringsstoffer være meget alvorligt. Men det er ikke sværere for veganere end for andre, det drejer sig blot om at spise andre typer fødevarer. I Danmark har vi ikke tradition for at spise bønner, linser, nødder, frø, kerner og tofu, så hvis du følger en typisk dansk kost og blot fjerner kød, mælkeprodukter, æg og fisk uden at erstatte med de førstnævnte plantefødevarer – ja så har du et problem, fordi der jo så nærmest ikke er noget tilbage. Det er noget af det, som myndighederne frygter, sker; at kosten simpelthen bliver mangelfuld og dermed næringsfattig. Dernæst er bekymringen, at den vegetabilske kost fylder for meget i de små maver, hvilket den godt kan komme til, hvis den indeholder for meget frugt og grønt og særligt rå grøntsager. Dernæst har spædbørn og småbørn brug for mere fedtstof end voksne.
Det handler altså i høj grad om at sætte sig ind i nye fødevaregrupper og hvordan man får nok næring derigennem. Og hvilke vitamintilskud, der er relevante.

Den seneste nationale undersøgelse fra 2005 viser, at danske børn får for meget protein, salt og mættet fedt og for lidt grønt. Det er en vigtig pointe – at det ikke kun er veganske forældre, som skal sikre, at deres børn får en sund og ernæringsmæssigt korrekt kost. Især fordi animalske produkter er de primære til det mættede fedt, animalsk protein og ofte også salt.

Er der fødevarer, som børn bør undgå?
Ja, der er særlige ernæringsråd til alle spædbørn, som man kan læse om i pjecen heriblandt hvilke produkter, der bør undgås. Jeg råder også til at undgå proteinpulver, spirulina og andre såkaldte “super foods”. Der er absolut ikke behov for dem, og de er ikke sunde for små børn (eller for voksne for den sags skyld). De forarbejdede veganske produkter som eksempelvis soja-baserede burgere, seitan m.m. kan være ok ind imellem, men bemærk at de er rige på protein og salt. Jeg anbefaler i stedet de mere uforarbejdede og mere næringsrige fødevarer såsom kikærter, hvide bønner, kidney bønner, linser, tofu etc. De har højere indhold af mineraler og indeholder ikke salt (hvis du køber dem på dåse, så skyl dem blot).

Børn har brug for protein i kosten, men det er ikke svært at dække deres behov. Så længe de får sunde fødevarer såsom bønner, kornprodukter, grøntsager og nødder (og modermælks/modermælkserstatning for de helt små), får de med god sandsynlighed nok. De bør ikke få mere protein end anbefalet, da for meget protein, særligt animalsk protein, er forbundet med øget risiko for overvægt senere i livet.

Hvilke øvrige næringsstoffer skal man være særlig opmærksom på?
Alle næringsstoffer er vigtige. En sund og fornuftigt sammensat vegansk kost som indeholder tilstrækkelig med kalorier og med de rette kosttilskud kan opfylde alle de ernæringsmæssige behov. Nøgleordene værende ”fornuftigt sammensat”.

Som alle andre småbørn skal veganske børn også have tilskud med D-vitamin. Og så kan vigtigheden af et B12-tilskud ikke understreges nok. Både for mor, hvis hun spiser vegansk, under graviditet og amning og til barnet efter ca. 6 mdr.  

Bælgfrugter, nødder, frø, kerner og grøntsager indeholder masser af næringsstoffer og især calcium, zink og jern. Derfor er disse fødevaregrupper vigtige og bør introduceres gradvist efterhånden som nedtrapningen af modermælk påbegyndes.

Bønner og linser bør være en fast bestanddel af kosten. De smager ikke af så meget, og derfor er de super gode at bruge som basis for postej eller deller, hvor man kan blende andre gode smagsgivere i. Tofu kan også blendes med hvad som helst du ønsker, det skal tage smag af. Giv ikke op, hvis børnene ikke er vilde med bønner til at starte med. Introducer dem på nye måder. Sæt det på bordet sammen med andre ting eller lad bønner og linser indgå som ingredienser i en ret, børnene i forvejen kan lide. Og vigtigst af alt: vær selv et godt eksempel, for de er også vigtige for voksne - om man spiser vegansk eller ej. Med tiden vil børnene lære at kunne lide dem.

Overordnet set, er det ofte lettere at få mindre mættet fedt, mindre salt og mere grønt i en delvis eller fuld vegansk kost. Voksne bør ikke spise rødt kød hver dag – så hvorfor skulle børnene.

Hvis du ønsker mere viden om en vegetarisk og vegansk kost til børn, så kan du finde flere råd og tips i den pjece, som Maria Felding har udgivet i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening. Og det er selvfølgelig også en god idé at konsultere en klinisk diætist med speciale i vegansk ernæring, før du ændrer dine børns kost til en vegansk kost.

Barndommen er der, hvor de fleste vaner dannes og ved at fokusere på en plantebaseret kost etableres sunde spisemønstre, som kan følge dine børn som voksne. En korrekt tilrettelagt vegansk kost er et sundt alternativ for såvel børn som voksne, og det kan kun bidrage til trivsel og vækst. Det er op til dig, i hvor høj grad du vil udelukke animalske produkter. Ét er sikkert – jo flere planter du inddrager i kosten, jo bedre.

27.03 2018