Til foredrag med læge Tobias Schmidt Hansen - ‘Den Plantebaserede Kost’

 

Hvad sker der egentlig med kroppen, når vi begynder at sætte den plantebaserede kost i centrum? Vi havde næsen fremme, da læge Tobias Schmidt Hansen var på turné med sit foredrag om Den Plantebaserede Kost og hvordan denne type kost påvirker vores krop.
Menuen hos Simple Feast er udelukkende baseret på det plantebaserede køkken, og derfor er et emne som bedre sundhed set igennem et perspektiv, som inddrager en plantebaseret kost, interessant for os at dykke ned i.
 
Lidt om læge Tobias Schmidt Hansen
Tobias har stor erfaring med at behandle sine patienter med kost- og livsstilsændringer og brænder for at formidle den nyeste forskning. Tobias har sammen med klinisk diætist Maria Felding skrevet bogen Den Plantebaserede Kost - og det kan kun anbefales at læse den.
Baseret på over 800 videnskabelige referencer fra forskningsrapporter, går de to eksperter i dybden med, hvad der er op og ned, når det drejer sig om, hvordan kosten påvirker vores sundhed. 
 
Til foredrag med lægen
På turnéen fik et publikum på over 1600 mennesker fra hele landet lov til at høre mere om hovedpunkterne fra bogen Den Plantebaserede Kost. Her blev der gået i dybden med risikofaktorer som vægt, kolesterol, blodtryk og insulinresistens, og alle fik mulighed for at stille spørgsmål hertil. Tobias kom også omkring de mange myter om kost, særligt dem der omhandler en plantebaseret kost, og gav vejledning til, hvordan vi bliver bedre til at navigere igennem junglen af de mange valg, vi til dagligt stilles overfor hvad angår kost. Overordnet var budskabet, at kosten i sig selv er det vigtigste, når det handler om at sikre sig mod at blive ramt af de mange livsstilssygdomme, som så mange danskere rammes af. 
 
Forståelig forvirring
Ifølge Tobias er kosten er det vigtigste for os, når det gælder vores sundhed, men det er tilsyneladende også det, vi har allersværest ved at ændre holdning til. Selv ved præsentation af ny viden, kan det være svært at ændre holdning. Derfor mener Tobias, at vi alle har brug for at være nysgerrige, skeptiske, men også åbne over for den nye viden, vi bliver præsenteret for. På den måde kan vi langt nemmere lære at tage de bedste valg for os selv og vore kære. 
Tobias mener, at den bedste måde, vi kan undgå at blive forvirrede på, er, at forstå hvordan kost påvirker vores krop, og hvordan vores mekanismer påvirkes, efter vi har spist et måltid mad. Når vi først har fået en forståelse af, hvordan kosten påvirker os, kan vi aktivt tage vores valg ud fra den viden.
 
I løbet af foredraget fokuserede Tobias på at synliggøre, hvad en optimal kost kan bidrage med, så vi med det bedste sundhedsmæssige udgangspunkt kan forsøge at mindske risikoen for disse livsstilssygdomme. En optimal kost skal sikre:
 
- At vi ikke bliver for store, altså at vi bibeholder en normal vægt. 
- Et optimalt kolesteroltal og et optimalt blodtryk, så vi ikke får insulinresistens. 
- Den skal holde inflammation nede.
- Den skal minimere vores risiko for kræft.
- Og vigtigst af alt, skal vores kost sikre os alt det nødvendige, nemlig tilstrækkeligt med makro- og mikronæringsstoffer (vitaminer, mineraler, proteiner, kulhydrater og fedt)
- Og sidst ikke mindst en sund mikrobiota - tarmflora. 
 
Dette var blot en teaser til næste uges indlæg, hvor du kan læse meget mere om dette emne. Vi mødes nemlig personligt med Tobias for at høre nærmere om Den Plantebaserede Kost, og hvad vi kan gøre for at spise vores sundhed i top. 
 
 

30.01 2018